Начало / Жената днес / Женско здраве / Целулит и хранене – каква е връзката?
Целулитът зависи и от броя на съединителнотъканните влакна.
Целулитът зависи и от броя на съединителнотъканните влакна

Целулит и хранене – каква е връзката?


Целулит – това е термин, който се използва за описание на набръчканата на трапчинки с вид на портокалова кора кожа, свързана с изпъкване на подкожните мазнини. Целулитът се намира най-често на бедрата, хълбоците и ханша, понякога на корема и засяга 90 процента от жените във възрастта след пубертета, най-често след 35 годишна възраст.

Свръх теглото и затлъстяването не довеждат до целулит, както много хора мислят, тъй като се среща и при жени с нормално тегло, и при слаби. Той се свързва с тънкия слой подкожна мазнина, а не с по-дълбокия слой мазнини, който определя контурите на тялото. Няма единно становище за причините за поява на целулит, но проучванията сочат, че той е свързан с действието на естрогените /женски хормони/, но в най-голяма степен със специфичната структура на подкожната мастна тъкан при жените.

При мъжете влакната от съединителна тъкан, които поддържат структурата на мастната тъкан, като я разделят на камери и я свързват с кожата, са разположени диагонално, а при жените вертикално.

Когато съединителнотъканните влакна са еластични, независимо от структурата, те могат да поддържат нормалния вид на кожата. С напредването на възрастта нормално еластичността на съединителната тъкан намалява в резултат на процесите на стареене и води до целулит. Това може да се случи и в по-млада възраст, ако диетата е бедна на антиоксиданти, които неутрализират вредното действие на свободните радикали, образуващи се в организма при нормалните обменни процеси, под влияние на йонизиращи лъчения, токсични вещества, лекарства, при възпалителни процеси.

Целулитът зависи и от броя на съединителнотъканните влакна. Ако са по-малко, той ще се появи по-рано и ще бъде по-изразен. Броят им се предава генетично на поколението, поради което целулитът се свързва и с наследственост – ако майката има целулит, най-вероятно той ще се появи и при дъщерята.

Храненето не може да предотврати появата на целулит, но може значително да отложи времето на неговата поява, да намали неговата тежест и да забави развитието му. Диетите за отслабване на помагат при целулит, защото той не се повлиява от тях. Най-добър ефект има балансираното здравословно хранене.

Хранене и целулит
Антиоксиданти против целулит

Против целулит се препоръчва консумацията на храни, богати на хранителни и биоактивни вещества с антиоксидантно действие- витамин С, витамин Е, каротеноиди, флавоноиди, цинк и селен, коензим Q. Яжте всеки ден най-малко 500 грама разнообразни зеленчуци и плодове – те са богати на витамин С, каратеноиди и биофлавоноиди с антиоксидантно действие.

Най-богати на антиоксиданти са черното грозде, аронията, боровинките, къпините, малините, ягодите, цитросовите плодове, ябълките, черешите, морковите, тиквите, доматите и броколи.

Черният и зеленият чай, червеното вино и какаото са богати на биофлавоноиди с антиоксидантно действие. Картофите също съдържат значителни количества витамин С. Витамин С освен като антиоксидант има специална роля при синтеза на колагена, който придава еластичност на съединителните тъкани и кожата. Рибата и ядките/орехи, бадеми, лешници/ са богати на n-3 полиненаситени мастни киселини, които имат противовъзпалително действие и така намаляват натрупването на вредните свободни радикали и предпазват от поява на целулит.

Яжте поне 2 пъти седмично риба и 30 грама ядки всеки ден.

Вместо животински използвайте растителни мазнини – те са основният източник на антиоксиданта витамин Е.

Консумирайте пълнозърнест хляб и бобови храни, те са богати на растителни влакнини, които стимулират изпразването на червата и допринасят за намаляване на въздействието на вредните отпадъчни вещества от обмяната.

Яйцата /по едно на ден/ са полезни освен като източник на качествен белтък, но и поради богатото съдържание в яйчния жълтък на лецитин, който е необходим за поддържане структурите на клетъчните стени.

За да се предпазите от целулит, да поддържате еластичността на тъканите и за да елиминирате вредните вещества пийте много вода – поне 1,5-2 литра дневно.

 

 

Прочетете също

Пшеничен зародиш

Пшеничен зародиш и неговата магическа сила за поддържане на младостта

Пшеничният зародиш е природен продукт, който се усвоява лесно от организма и е изключително богат на много и разнообразни полезни вещества, участващи в в регенерацията на клетките и поддържането им по-дълго млади

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics