Начало / Моят дом / Двор и градина / Да си направим домашна зеленчукова градина
Зеленчукова градина
Много са правилата на градинарите, които трябва да се научат за да може отгледаните зеленчуци да са едри и вкусни

Да си направим домашна зеленчукова градина

Няма по-вкусна и хубава храна от тази, която сами сме си произвели и отгледали. Биоземеделието става все по-популярно и всеки, който има кътче земя, опитва да произведе малко зеленчуци поне за собствена консумация, защото са много по-вкусни  от тези на пазара.

Създаването на зеленчукова градина си има своите тънкости и е нужно малко предварително обучение ако ни е за първи път. Преди всичко трябва да знаем някой закони по отношение на съжителстването и взаимоотношенията между различните растения, които сме решили да отглеждаме. Необходимо е правилно редуване на културите в едно хармонично съжителство за да не се изтощава почвата. Освен това при определено подреждане и комбиниране на растенията, рискът от вредители е по-малък, а това ще позволи използването на по-малко пестициди. Правилното третиране на почвата пък не изисква прекалено торене, което определено ще ни даде възможност да си произведем вкусни биозеленчуци за трапезата.

Как да комбинираме зеленчуците в своята домашна градина?

Краставиците съжителстват добре с лука, граха, целината, червеното цвекло, магданоза, марулите, алабаша, зелето, нискостебления фасул.

Доматите съжителстват успешно със спанак, лук, магданоз, зеле, марули, алабаш, нискостеблен фасул, моркови.

Картофите – до тях може да засадите копър, чесън, хрян, спанак и фасул

Марулята – разбира се чудесно с лука, доматите, зеления фасул,  репичките, ряпата, копъра, граха, краставиците, ягодите, морковите, зелето, чесъна.

Фасулът – расте добре заедно с морковите, цветното зеле и чубрицата.

Спанакът – чудесно вирее в съчетание с домати, зелен фасул, ягоди, алабаш, моркови, картофи, зеле.

Копърът – може да се засее в близост с домати, лук, репички, краставици.

Ягоди – развиват се добре близо до моркови, лук, зеле, ряпа, репички, салата, спанак, лук.

И така, ето особено благоприятните съобщества:

  • картофи и домати до лук
  • домати до магданоз
  • салата до репички
  • картофи до зеле
  • грах до целина

Същевременно особено неблагоприятно съжителство в комбинация в градината имат:

  • Фасул, зеле и картофи до чесън лук
  • Червено зеле, алабаш и резене до домати
  • Магданоз до салата
  • Червено цвекло до домати
  • Домати до грах
  • Грах до фасул
  • Главесто бяло зеле до майорана

Лоша е комбинацията на всички зеленчукови култури в съседство с орехи или пелин.

Как да сеем зеленчуците и какви семена да ползваме?

От качествата на семената и посадъчния материал зависи много дали нашите зеленчуци ще се развият добре и ще останем доволни от това, което сме произвели. Затова трябва много да внимаваме когато се снабдяваме със семена или разсад. Важни са произхода, чистотата и кълняемостта. Ако семената са заразени с болести и неприятели, резултатите ще са плачевни.

След като добре сме проучили произхода и качеството на семената и разсада, който ще ползваме, идва момента на самото засяване. Основен принцип е редуването на надземните и подземните зеленчукови култури на едно и също място. Трябва да се има предвид също, че различните видове зеле не се засаждат след кръстоцветни култури – алабаш, репички, ряпа, защото са от едно семейство. Праз може да се сее след всички зеленчуци, но не и след кромид. Салата се посява след всички зеленчуци. Спанакът се развива най-добре след ранни картофи, грах или фасул. Кромидът се набучква след различните видове зеле, краставици или моркови. Морковите е най-добре да растат след различните видове зеле и след житни култури. Червеното зеле се развива хубаво след алабаша и разните видове салатки, но не и след спанак. Целината се сее след спанак и карфиол, но не и целина, моркови и магданоз. Зеленият фасул може да се редува със себе си или със зеле. Грахът не трябва да е след лук или праз- необходимо е да минат поне три години. Краставиците понасят всички зеленчуци и могат да растат след тях, а доматите не трябва да се сеят след картофите.

В края на лехите можете да засадите билки и зарзавати, които излъчват силен аромат, летливи вещества, фитонциди и подобни. Те могат да се използват и като подправка , и за лечебни цели. Освен това стимулират растежа на културите. Така при картофите се препоръчва чесън, а при доматите – магданоз. Хрянът, засаден в края на картофените площи, оказва благотворно въздействие върху развитието на клубените.

Градина със зеленчуци

Ако градинката, в която отглеждате зеленчуци е малка на площ и няма как да спазвате правилата на редуване, то е добре на 3-4 години почвата да се изследва за  количество на калий и фосфор и ако е нужно да се обогатява. Обработването на почвата трябва да става пролет и есен и ако е необходимо тя да се обеззаразява.

Добре е да се знае, че ако комбинираме репички с главеста салата или домати при отглеждането, то това предпазва от инвазията на земни бълхи. Магданозът, засят близо до домати, ги пази от кафяво гниене, а лука, засят близо до ягоди пречи на появата на сива плесен.

Много са правилата на градинарите, които трябва да се научат за да може отгледаните зеленчуци да са едри и вкусни. Удоволствието обаче да откъснеш от градината и да си нарежеш прясна салата или да подправиш гозба, е незаменимо и си заслужава усилията.

Прочетете също

Веднъж цъфнала Калата задържа дълго време свежи цветове

Цветето Кала и как можете да го отгледате

Как можем да отгледаме Кала с едри и красиви цветове и как може да я съхраним

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics