Начало / Вкусно / Сладки с мед – правила и рецепти
Сладки с мед
Приготвените сладкиши се пекат при 180 градуса, без да се препичат. По-меки са по-вкусни.

Сладки с мед – правила и рецепти

За получаване на доброкачествени медени сладкиши е нужно да се спазват някои правила:

  • Пчелният мед трябва да бъде в течно състояние. Ако е кристализирал, предварително е необходимо да се държи във водна баня при 50 градуса.
  • Когато в рецептата медът се използва с вода или мляко, трябва да се разбърква добре до пълното му разтваряне.
  • Брашното и пудрата захар, които се използват, трябва задължително да бъдат пресявани през сито два пъти.
  • Подходящи подправки са : канела, карамфил, индийско орехче, анасон, ванилия, портокалова и лимонова кора и др.
  • За бухване се използва амонячна сода, сода бикарбонат, бакпулвер, мая и др.
  • Препоръчва се тестото малко да отлежи, освен ако е с бакпулвер.
  • Много е важно да се спази необходимата гъстота на тестото, затова към края на месенето брашното се слага по малко, за да се получи гъстота като от варени картофи.
  • Приготвените сладкиши се пекат при 180 градуса, без да се препичат. По-меки са по-вкусни.
  • Медените сладки са издържливи продължително време. Добре е да се съхраняват в затворени кутии. Препоръчва се в кутията да се постави ябълка.

Медени сладки

Необходими продукти:

4 яйца, 1 чаша мед, ½ чаша пудра захар, 1 чаша олио, 1 лъжичка сода бикарбонат, ванилия или малко канела, брашно за омесване на меко тесто.

Начин на приготвяне:

Замесва се мекото тесто и с леко намазани с олио ръце от него се правят топчета колкото голям орех и се нареждат в леко намазана с олио тава. По желание топчетата може и да са малко по-големи. По-малките след изпичане се слепват по две с мед и добиват форма на жълъди.

Медени сърца

Необходими продукти:

2 яйца, 1 винена чаша с мед, 3 супени лъжици захар, 1 супена лъжица масло, 1 лъжичка амонячна сода, канела, карамфил.

Начин на приготвяне:

Медът и захарта се разтопяват на тих огън, прибавя се маслото и след като сместа изстине, се прибавят брашното, амонячната сода и подправките. Омесва се меко тесто, разточва се и се изрязват курабийки с форма  на сърце.

Маслени сладки с мед

Необходими продукти:

Една чаша мед, 200 г. масло, 6 жълтъка,  брашно, за да се омеси средно твърдо тесто.

Начин на приготвяне:

Омесва се средно твърдо тесто, от което се разточват кори с дебелина 1 см. и се изрязват с различни формички, намазват се с разбит жълтък. Пекат се в умерена фурна.

Медени бисквити

Необходими продукти:

400 г. мед, 150 г. захар, 4 яйца, 1 лъжичка сода бикарбонат, миризма по избор/ванилия, канела и др./

Начин на приготвяне:

Медът и захарта се разтопяват на слаб огън. Към изстиналата смес се прибавят разбитите поотделно жълтъци и белтъци. Содата се прибавя към брашното. Омесва се твърдо тесто – за точене и се изрязват парченца с различни формички по желание. Пече се на силна фурна.

Медени сладки с орехи

Необходими продукти:

Една чаша с мед, 1 пакетче масло, 1 кафена чаша пудра захар, 1 разбито яйце, 2 чаши брашно, 1 чаша смлени орехи, 2 лъжички бакпулвер, ½ лъжичка сода бикарбонат.

Начин на приготвяне:

Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем и се смесват с меда, разбит с яйцето. Прибавят се брашното, орехите и есенциите. Омесва се тесто. Правят се рула и се поставят в хладилника. Като престоят около час, се нарязват напречно на кръгчета. Пекат се 10-15 минути до светлокафяво.

Медени кифлички

Необходими продукти:

Една чаша мед, 1 кафена чаша захар, 2 чаши брашно, 125 г. вода, 1 лъжица какао, 20 г. мая, 1 кафена лъжица сода, ½ чаша счукани орехи.

Начин на приготвяне:

Маята се подхваща с малко хладка вода и брашно. В останалата топла вода се стопяват медът и захарта. Омесва се тесто за точене. Разточват се кори с дебелина 3 мм., режат се на квадрати със страни 5-6 см. На единия край се поставя плънката от :  орехите и какаото, 1 лъжица прясно мляко. След това се завиват кифлички. Оставят се да втасат добре и се пекат в умерена фурна, но да останат бледи.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics