Начало / Жената днес / Дамска козметика / Чудесата на ароматните етерични масла
Най-широко използвани са маслата, които са най-близки до човешката кожа
Най-широко използвани са маслата, които са най-близки до човешката кожа

Чудесата на ароматните етерични масла

Етеричните масла са в основата на най-качествената биокозметика. Те представляват  растителни масла извлечени посредством водно-парна дестилация. Етеричните масла са силно концентрирани и се извличат обикновено от тази част на растенията, която е най-ароматна- корени, цветове и др. Всъщност етеричните масла  само условно са наричат масла. Те представляват силно концентрирани летливи съединения, които имат лечебни свойства. Етеричните масла са много силни и обикновено се прибавят към базови масла преди да се прилагат директно върху кожата. Успешно се прилагат в аромотерапията, която става все по-популярна.

Какво представляват базовите масла? Базовите масла също като етеричните са растителни масла, които обаче  се получават чрез студено пресоване обикновено на растителни семена, ядки или плодове. При студеното пресоване около 30% от растението не се нагрява за да се получи по- голямо количество растително масло.

Базовите масла са масла, които могат да се използват директно върху кожата и спокойно да заменят лосион и дори крема за лице. Ако към тях се добавят няколко капки етерично масло, ефектът е значително по-голям. Комбинацията от етерични с базови масла, могат да направят чудеса и не случайно са в основата на най-качествените козметични продукти. Смесването им трябва да е много прецизно, защото чистите етерични масла са доста силни и концентрирани. Добавят се само няколко капки към основното базово масло за да се получи алергична реакция. Обикновено смесването става в лабораторни условия от специалисти и маслата се предлагат в готов вид за употреба. Възможно е и смесване в домашни условия, но трябва да се има предвид, че на 10 мл. базово масло се добавят не повече от 1-2 капки чисто етерично масло.

Напоследък тази комбинация от  растителни масла става все по-популярна, защото е чист природен продукт и има отлично въздействие върху кожата . Етеричните масла, добавени към базови се  използват директно както за масажи, така и като незаменима биокозметика. Добавят се също към кремове, козметични маски и всякакъв вид друга козметика.

Най-широко използвани са маслата, които са най-близки до човешката кожа, тъй като рискът от алергична реакция е сведен до минимум. Такива са:

МАСЛО ОТ АВОКАДО- AVOCADO OILмного подходящо за деликатна и чувствителна кожа. Едно от най-богатите масла на всякакви макро- и микроелементи и витамини. Действа възстановяващо на кожата и има огромна роля при борбата с бръчките. Не случайно се смята, че авокадото е плод- чудо.

МАСЛО ОТ АВОКАДО- AVOCADO OIL
МАСЛО ОТ АВОКАДО- AVOCADO OIL

БАДЕМОВО МАСЛО – Almond oil това е масло, което е най-близко до човешката кожа и попива много добре. Използва се много в козметиката, защото е подходящо за всякакъв тип кожа. Действа омекотяващо, заглаждащо и не предизвиква алергия. Практиката показва, че бадемовото масло е мощен стимулатор за укрепване на косата и бързия й растеж. Това му качество налага да не се прекалява с него за директна употреба върху неокосмени  части на тялото. Добре е да се добавя умерено количество към кремове и други козметични продукти. Директно прилагане се препоръчва за укрепване  и сгъстяване на косата.

БАДЕМОВО МАСЛО - Almond oil
БАДЕМОВО МАСЛО – Almond oil

КАЙСИЕВО МАСЛО – APRICOT OIL –  овлажнява силно и обогатява кожата с витамин F. Много подходящо за суха и застаряваща кожа и с много добър ефект. Попива много добре и възстановява еластичността на кожата като заглажда бръчките осезаемо при редовна употреба.

КАЙСИЕВО МАСЛО - APRICOT OIL
КАЙСИЕВО МАСЛО – APRICOT OIL

ПРАСКОВЕНО МАСЛО- PEACH KERNEL OIL ИЛИ PEACH LEAF OIL –  масло, което по състав и действие е доста близко до кайсиевото, но попива по-бавно в кожата. Подходящо е повече за масаж на кожата. Дава възможност за приятно плъзгане на пръстите по време на масажа и прави кожата мека и гладка.

ПРАСКОВЕНО МАСЛО- PEACH KERNEL OIL ИЛИ PEACH LEAF OIL
ПРАСКОВЕНО МАСЛО- PEACH KERNEL OIL ИЛИ PEACH LEAF OIL

МАСЛО ОТ ПШЕНИЧЕН ЗАРОДИШ – WHEAT GЕRM OILтова е едно от най-ценните масла. Маслото от пшеничен зародиш богато на полиненаситени мастни киселини. Съдържа зародишен лецитин, витамин Е, фитостероли и много минерали. Мощен стимулатор за възстановяване на застаряла кожа. Прави кожата еластична и затова още в древността се е използвало за заличаване на стрии и белези. Има силно противовъзпалително действие.

МАСЛО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМЕНА – GRAPESEED OIL –  мощен антиоксидант за кожата на лицето. Богат на мастни киселини, които лесно попиват и е много подходящо за мазна кожа. Действа стягащо на кожата и регулира естествено омазняването. Има противовъзпалителен ефект и лекува рани и изгаряния по кожата. Маслото от гроздови семки прави чудеса при акне и проблемна кожа.

МАСЛО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМЕНА - GRAPESEED OIL
МАСЛО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМЕНА – GRAPESEED OIL

СУСАМОВО МАСЛО – SESAME OIL  –  възприема се много добре от кожата и прониква много дълбоко в клетките. Има слънцезащитно действие и забавя стареенето на кожата.  Подходящо много за кожа с лунички. Богато на лецитин, калций, магнезий, фосфор, метионин и витамин Е. Много подходящо за суха кожа.

СУСАМОВО МАСЛО - SESAME OIL
СУСАМОВО МАСЛО – SESAME OIL

МАСЛО ОТ ЖОЖОБА – JOJOBA OIL едно от най-използваните в козметиката масла с уникални качества. Течен восък, който всъщност не гранясва и попива невероятно добре. Създава върху кожата тънък слой, който я подхранва и предпазва от вредни външни влияния. Регулира естествената секреция на кожата и й придава здрав и свеж вид. Прави чудеса  и с косата като добавено към шампоани и маски за коса придава блясък и обем.

МАСЛО ОТ ЖОЖОБА - JOJOBA OIL
МАСЛО ОТ ЖОЖОБА – JOJOBA OIL

РОЗОВО МАСЛО  –  изглажда видимо бръчките, допринася за свиване на разширените пори, тонизира, овлажнява, омекотява и  успокоява  кожата, възстановява отпусната, суха и чувствителна кожа. Подобрява еластичността на кожата и спомага за по-бързото заглаждане на стриите. Може да се добавя към крема за лице или към базово масло от бадем, авокадо, кайсия, гроздови семена. На 100 ml. базово масло се добавят по 20 капки розово масло.

На 100 ml. базово масло се добавят по 20 капки розово масло
На 100 ml. базово масло се добавят по 20 капки розово масло

Ароматните масла, които се използват в съвременната козметика са толкова много, че едва ли има вече растение, от което да не се извличат ценните съставки, които притежава. И все пак трябва да се има предвид, че специфичността на кожата според климата и расата е добре да се съобразяват и с типичните растения на съответната географска ширина. Така се избягват нежелани алергични реакции, които биха попречили на тяхната ефективност.

Не бива да се забравя и разликата между концентрираните Етерични масла и Ароматните масла за масова употреба, които са смес от базови и етерични масла.

Добре е винаги да се чете етикетът на опаковката и стриктно да се спазват инструкциите за съхранение на маслата. Някои от базовите масла имат склонност към бързо гранясване.  Трябва да бъдат съхранявани на тъмно и при определена температура. Преди първа употреба е добре да се направи тест за поносимост и алергия.

 

 

Прочетете също

Кожата Ви страда през зимата и от Вас зависи да се погрижите за нея

Как действа студа на кожата ни

Зимата и характерните за нея ниски температури са много опасни за нашата кожа ако не полагаме специални грижи за нея. Резките температурни разлики на времето навън и тези у дома също вредят на кожата ни .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics